KRUT i Finspång med Rejmyre som dragare
En arbetsgrupp har skapats för att utveckla en vision för Finspång och Rejmyre med sikte på 2014. Vad vill vi se och var vill vi att Rejmyre ska vara om 5 år? Hur kan det bli verklighet? Arbetsgruppen har kommit fram till en gemensam vision att tillsammans arbeta för.
Vision 2014 innebär en utvecklad ambition och allians mellan politik, näringsliv och kultur i Finspångs kommun. Syftet är att skapa en attraktiv plats där kulturen är kittet.
INBJUDAN
Info från KONSTNÄRSNÄMNDEN
Är du konstnär i Östergötland, politiker eller tjänsteman med ansvar för kulturfrågor eller helt enkelt intresserad av konstnärers arbete, utveckling och internationella kontakter? Välkommen till Norrköpings Konstmuseum när Konstnärsnämnden berättar om sin verksamhet.
Vardagsekonomi för en konstnär
Konstnärsnämnden stödjer professionella konstnärers arbete, utveckling och internationella kontakter. Varje år delar Konstnärsnämnden också ut stipendier till konstnärer. Vill du veta mer om nämndens arbete, vilka stipendier som finns och hur du kan söka dem?
Lars Olof Gustafson, sekreterare i Bildkonstnärsfonden, berättar om Konstnärsnämnden och dess olika uppdrag och särskilt om de statliga stipendier som delas ut till bild- och formkonstnärer. Vilka är stipendierna och vad har de för syften? Vad krävs för att man ska kunna få stipendium? Vem är det som fördelar peng-arna? Hur skriver man en bra ansökan?
Konstnärsnämnden stödjer professionella konstnärers arbete, utveckling och internationella kontakter och håller sig underrättad om konstnärernas ekonomiska och sociala villkor.
Torsdag 19 november
Kl 17.30-19
Fri entré! Begränsat antal platser. Föranmälan krävs till Konstmuseets reception,
tel 011-15 26 00, konstmuseet@norrkoping.se
Kristina Arnerud Mejhammar
Museilektor
Norrköpings Konstmuseum
Kristinaplatsen
SE-602 34 Norrköping
+46 (0)11 15 26 04
+46 (0)730-20 26 04
Senaste nytt
Information om läget just nu och hur vi tänker oss framtiden.
Den 2 november träffades ledningsgruppen i projektet för att knyta säcken och resonera framtid för de kreativa näringarnas möjlighet till utveckling i och runt Rejmyre. En mindre grupp ur ledningsgruppen hade då haft möte med Finspångs kommunchef för att utröna intresse och viljeinriktning framåt i tiden.
Projektet mötte en välvillig inställning som innebär att projektet just nu skriver en ansökan om förlängning ytterliggare 1 år i syfte att fortsätta den inslagna vägen enligt den tid- och prioriteringsmall som tagits under år 1. Ett annat viktigt och prioriterat arbete blir att skriva ett flerårigt utvecklingsprojekt som vi avser att hitta finansiärer till från olika håll i Sverige.
Den 14 december tas det slutgiltiga beslutet av kommunen om pengar till fortsättningen. Just nu skrivs slutredovisningen av projektet 2009.
Det arbetet som påbörjats i form av översyn av lokalerna i Reijmyre hantverksby fortsätter och en inbjudan till workshop kommer inom kort. Här samarbetar projektet och FFIA som hyresvärdar.
Hantverksgruppen kommer efter nyår att få inbjudan att delta i ett särskilt hantverksprojekt som är under utveckling och som vi återkommer till.
Ledningsgruppen kallas efter nyår till möte för att lägga upp kommande strategier för nästa år samt ta upp frågan om ev. utökning eller förändring av sammansättningen i gruppen.
Så fort beslutet från kommunen kommer meddelar vi er alla.
Med vänliga hälsningar,
Christina Bråkenhielm Persson, Projektledare
Sissi Westerberg, Konstnärlig ledare
Inspiration kring hantverkets möjligheter
Föreläsning med Wanja Djanaieff
FÖRELÄSNING MED WANJA DJANAIEFF
Måndag 2 nov kl 18.00
Folkets Hus Rejmyre
Wanja Djanaieff - textilkonstnär, formgivare, scenograf, inspiratör och projektskapare, berättar om sin verksamhet som textilformgivare samt sitt arbete med olika hantverksprojekt som framgångsrik utvecklingsform.
Wanja Djanaieff har varit verksam inom området för textil sedan tidigt 60-tal och började sin bana redan som femtonåring på Konstfacks linje för textil. På 70-talet startade hon Svenska Design Byrån och har därefter varit designchef för bl.a. Almedahls, NK Design Grupp och jobbat både som scenograf och utställningskommisarie, senast med utställningarna Folkkonst på Nordiska Museet och Karin på Carl Larssongården, Sundborn.
Wanja kommer också att berätta om 14 års erfarenhet som konstnärlig ledare för Näsduken, ett textilt kvinnokooperativ i Näs socken på södra Gotland. Vi får höra om hur projektet startade och utvecklades samt råd och inspiration för hur liknande projekt kan drivas utifrån en kreativ arbetsmodell. Föreläsningen avslutas med diskussion.
Föranmälan till: sissi.westerberg@telia.com
Inträdet är gratis. Fika finns till försäljning. För ytterligare information eller frågor: 0709 72 03 06
Föreläsingen arrangeras av "Rejmyre 2014 - KRUT i Finspång med Rejmyre som dragare" i samarbete med Folkets Hus och Folkuniversitetet i Östergötland