KRUT i Finspång med Rejmyre som dragare
En arbetsgrupp har skapats för att utveckla en vision för Finspång och Rejmyre med sikte på 2014. Vad vill vi se och var vill vi att Rejmyre ska vara om 5 år? Hur kan det bli verklighet? Arbetsgruppen har kommit fram till en gemensam vision att tillsammans arbeta för.
Vision 2014 innebär en utvecklad ambition och allians mellan politik, näringsliv och kultur i Finspångs kommun. Syftet är att skapa en attraktiv plats där kulturen är kittet.
INBJUDAN
Info från KONSTNÄRSNÄMNDEN
Är du konstnär i Östergötland, politiker eller tjänsteman med ansvar för kulturfrågor eller helt enkelt intresserad av konstnärers arbete, utveckling och internationella kontakter? Välkommen till Norrköpings Konstmuseum när Konstnärsnämnden berättar om sin verksamhet.
Vardagsekonomi för en konstnär
Konstnärsnämnden stödjer professionella konstnärers arbete, utveckling och internationella kontakter. Varje år delar Konstnärsnämnden också ut stipendier till konstnärer. Vill du veta mer om nämndens arbete, vilka stipendier som finns och hur du kan söka dem?
Lars Olof Gustafson, sekreterare i Bildkonstnärsfonden, berättar om Konstnärsnämnden och dess olika uppdrag och särskilt om de statliga stipendier som delas ut till bild- och formkonstnärer. Vilka är stipendierna och vad har de för syften? Vad krävs för att man ska kunna få stipendium? Vem är det som fördelar peng-arna? Hur skriver man en bra ansökan?
Konstnärsnämnden stödjer professionella konstnärers arbete, utveckling och internationella kontakter och håller sig underrättad om konstnärernas ekonomiska och sociala villkor.
Torsdag 19 november
Kl 17.30-19
Fri entré! Begränsat antal platser. Föranmälan krävs till Konstmuseets reception,
tel 011-15 26 00, konstmuseet@norrkoping.se
Kristina Arnerud Mejhammar
Museilektor
Norrköpings Konstmuseum
Kristinaplatsen
SE-602 34 Norrköping
+46 (0)11 15 26 04
+46 (0)730-20 26 04
Senaste nytt
Information om läget just nu och hur vi tänker oss framtiden.
Den 2 november träffades ledningsgruppen i projektet för att knyta säcken och resonera framtid för de kreativa näringarnas möjlighet till utveckling i och runt Rejmyre. En mindre grupp ur ledningsgruppen hade då haft möte med Finspångs kommunchef för att utröna intresse och viljeinriktning framåt i tiden.
Projektet mötte en välvillig inställning som innebär att projektet just nu skriver en ansökan om förlängning ytterliggare 1 år i syfte att fortsätta den inslagna vägen enligt den tid- och prioriteringsmall som tagits under år 1. Ett annat viktigt och prioriterat arbete blir att skriva ett flerårigt utvecklingsprojekt som vi avser att hitta finansiärer till från olika håll i Sverige.
Den 14 december tas det slutgiltiga beslutet av kommunen om pengar till fortsättningen. Just nu skrivs slutredovisningen av projektet 2009.
Det arbetet som påbörjats i form av översyn av lokalerna i Reijmyre hantverksby fortsätter och en inbjudan till workshop kommer inom kort. Här samarbetar projektet och FFIA som hyresvärdar.
Hantverksgruppen kommer efter nyår att få inbjudan att delta i ett särskilt hantverksprojekt som är under utveckling och som vi återkommer till.
Ledningsgruppen kallas efter nyår till möte för att lägga upp kommande strategier för nästa år samt ta upp frågan om ev. utökning eller förändring av sammansättningen i gruppen.
Så fort beslutet från kommunen kommer meddelar vi er alla.
Med vänliga hälsningar,
Christina Bråkenhielm Persson, Projektledare
Sissi Westerberg, Konstnärlig ledare
Inspiration kring hantverkets möjligheter
Föreläsning med Wanja Djanaieff
FÖRELÄSNING MED WANJA DJANAIEFF
Måndag 2 nov kl 18.00
Folkets Hus Rejmyre
Wanja Djanaieff - textilkonstnär, formgivare, scenograf, inspiratör och projektskapare, berättar om sin verksamhet som textilformgivare samt sitt arbete med olika hantverksprojekt som framgångsrik utvecklingsform.
Wanja Djanaieff har varit verksam inom området för textil sedan tidigt 60-tal och började sin bana redan som femtonåring på Konstfacks linje för textil. På 70-talet startade hon Svenska Design Byrån och har därefter varit designchef för bl.a. Almedahls, NK Design Grupp och jobbat både som scenograf och utställningskommisarie, senast med utställningarna Folkkonst på Nordiska Museet och Karin på Carl Larssongården, Sundborn.
Wanja kommer också att berätta om 14 års erfarenhet som konstnärlig ledare för Näsduken, ett textilt kvinnokooperativ i Näs socken på södra Gotland. Vi får höra om hur projektet startade och utvecklades samt råd och inspiration för hur liknande projekt kan drivas utifrån en kreativ arbetsmodell. Föreläsningen avslutas med diskussion.
Föranmälan till: sissi.westerberg@telia.com
Inträdet är gratis. Fika finns till försäljning. För ytterligare information eller frågor: 0709 72 03 06
Föreläsingen arrangeras av "Rejmyre 2014 - KRUT i Finspång med Rejmyre som dragare" i samarbete med Folkets Hus och Folkuniversitetet i Östergötland
Anteckningar från mötet med Hantverksgruppen i Rejmyre 7 oktober 2009
Deltagare: Margareta Ohlsson, Anette Lemieszewski, Ann Karlsson, Gunilla Lindh, Jeanette Linde, Lena Ramström,Clery Andersson, Susanne Arnberg, Sverker Arnberg, Ann-Britt Nilsson.
· Ann-Britt Nilsson Turismsamordnare Finspångs kommun önskar alla välkomna.
· Lisbeth Lindholm från Folkuniversitetet ger information om studieförbundet. Verksamheten omfattar folkbildning och vuxenutbildning, skolor, samt utbildningar för organisationer och företag. De är en idéburen verksamhet, fristående från politiska, religiösa, kommersiella och fackliga intressen.
För att starta en studiecirkel krävs att man är minst 3 personer och att man då alltid deltar på alla träffar. Annars är det högst 12 personer som får ingå i en studiecirkel. Är man fler får man starta en cirkel till. Det måste alltid finnas en person som är cirkelledare och som då måste genomgå en utbildning hos Folkuniversitetet som studieledare. Denna utbildning är kostnadsfri och brukar ligga på en heldags utbildning.
Man kan också anmäla sig för Kulturarrangemang som kan bestå av modevisning, musikevenemang, föreläsningar, utställningar kring stickning eller konst.
Lisbeth berättar om ett intressant projekt som pågår tillsammans med Länsmuseet som heter ”Film i Östergötland” där man nu håller på med en inventering av historiska filmer runt om i länet. Det är främst bruksmiljöer och Hembygdsföreningar som har tillgång till dessa filmer. Tanken är att lägga denna föreläsning och visning i Rejmyre för att skapa ytterligare aktiviteter i området.
Lisbeth uppmanar nu gruppen att verkligen sätta igång med ett förarbete hur de vill att Rejmyre ska utvecklas. Sätta idéerna på pränt, kartlägga och skapa nätverk. Man kan även starta en studiecirkel för att komma igång med en viss verksamhet. Som ett Vävmuseum som Anna har haft i tankarna i många år och samlat på sig grejer som nu skulle kunna ställas ut för visning. Här kan man tillsammans arbeta fram hur man ska gå till väga också med stöd och hjälp från Folkuniversitetet.
- Gruppen fick även information om en tilltänkt inspirationskväll med textilkonstnären Wanja Djanaieff. Som är en av Sveriges mest omtalade textilare. Sedan tidigt sextiotal har hon gjort sig känd som formgivare av egna textila produkter, men också engagerat sig i olika slöjd- och hantverksprojekt. Detta föredrag kommer att gå av stapeln i Rejmyre den 2 november kl 18.00 (lokal är ännu inte bestämt) Inbjudan kommer att skickas ut. Gruppen fick frågan om de tyckte detta var intressant? Alla antecknade datumet och ville verkligen delta.
- Lisbeth ber gruppen tänka över vilka fler föreläsningar som skulle kunna tänkas läggas här i Rejmyre framöver? Det skulle exempelvis kunna handla om Byggnadsvård, Författarkvällar eller annat som de funderat på. Gruppen understryker att det inte alltid är så lätt att få lokalbefolkningen att delta på olika evenemang som erbjuds. Lisbeth ger förslaget att man nog måste undersöka vad Rejmyreborna eftersöker. Så att man har evenemang som lockar målgruppen.
- Många frågor ställdes också under kvällen till turismsamordnaren. Gruppen ville veta hur kommunen nu ser på lokalfrågorna, är detta klart? Hur blir det när KRUT-projektet tar slut 31/12 2009? Vem kommer att hålla ihop alltsammans med Rejmyregruppen? Har kommunen fått klart med ny organisation för turismen/evenemangsbolag (ekonomisk förening)? Ganska många uppgivna diskussioner framkom. De känner en rädsla över att det inte blir så mycket konkret verksamhet. Om inte kommunen går in och stöttar KRUT-projektet vidare nu när de känner att de är på gång (igen).
Ann-Britt försökte att besvara frågorna på ett uppriktigt sätt. Först ville jag påpeka att det viktiga är att gruppen inte tappar sitt engagemang. Utan fortsätter och arbeta på de tankar de har för olika verksamheter i framtiden. Att de också som Lisbeth nämnde går vidare och undersöker möjligheten över olika projektmedel eller fondpengar som går att söka.
Ann-Britt informerar vidare om att ledningsgruppen kommer att träffa kommundirektören i ett möte för att förhoppningsvis få svar på hur kommunen ställer sig i framtiden till projektet.
Att projektledaren Christina Bråkenhielm Persson och Ann-Britt Nilsson har bjudit in kommunstyrelsen till en slutredovisning av Affärs- och destinationsprojektet. För att ge en bra information vad vi arbetat med under 2 år. Samtidigt understryka vikten av att vi nu fortsätter arbeta vidare med besöksnäringen och kulturen i Finspångs kommun.
När det gäller bildandet av en ekonomisk förening arbetar Näringslivschefen Suzanne Gadd med en förslagsrapport kring denna. Den ska ligga till grund för att kommunfullmäktige ska kunna ta ett beslut i frågan under hösten. Denna förening skulle då också bli en viktig aktör för att driva vidare KRUT-projektet i framtiden.
- Clery talar om att hon verkligen vill komma igång med sin idé redan i dag om det gick. Hon brinner för att få starta upp kurser i ”kravlöst målande” om hon bara fick tillgång till en lokal för detta i Rejmyre.
- Susanne Arnberg informerar om att två nya stickböcker av Britt-Marie Kristoffersson har kommit ut i handeln. Dessa kan vara något för ”stickgruppen” att inspireras kring.
- Vidare har Susanne och Sverker Arnberg en ny idé för ett nationellt centrum för hantverk liknande ”designtorget” Här ska man finna presenter, bröllopsgåvor som är lite över det vanliga. Att det också i förstahand ska vara försäljning på nätet. Men en utställningslokal/försäljning för detta i Rejmyre skulle passa ypperligt där människor också kan se produkterna och bli lockade. Celia B Dackenberg på tidningen Hemslöjden har kontaktas och informerats om denna idé. Sverker återkommer med en liten projektbeskrivning till Ann-Britt hur detta skulle kunna genomföras.
- Margareta på Lin & Ullboden talar om att Rejmyres frukostträffar nu är förlagda till 1:a måndagen i varje månad kl 17.00 för att underlätta deltagandet. Undantag är onsdagen den 14 oktober kl. 9.00 då möte hålls. Då kommer de nya ägarna av Rejmyre Gästgifveri att delta. Reijmyre Glasbruk kommer också att bjudas in för att diskutera 200 års jubileum av Rejmyre.
- Nästa möte för hantverksgruppen bestämdes till tisdagen den 3 november kl. 16.00. Ett förslag var om Sissi skulle kunna skicka ut kallelse även till dem som inte har mail-adresser. Det verkar även som mail-inbjudningarna inte riktigt fungerat till alla berörda. En kontaktlista har skapats som Ann-Britt lägger med i protokollet för att gruppen ska kunna ta del av.
Vid protokollet: Ann-Britt Nilsson, Finspång 2009-10-09
Kommande möten
Näsduken - en textil historia
Wanja och Niklas Djanaieff har gjort en film om 14 års erfarenhet från "Näsduken", ett textilt kvinnokooperativ i Näs socken på södra Gotland. Filmen berättar om hur projektet startade och utvecklades samt om Wanjas roll som konstnärlig ledare. Filmen kan användas som inspiration för liknande projekt och beskriver på ett pedagogiskt sätt en kreativ arbetsmodell.
KRUT Mellanregional Konferens 12 nov
Plats:
Västerås
Kyrkbacksgården Västra Kyrkogat 10 (100 meter efter domkyrkan, sett från centrum) Ca 10 min promenad från järnvägsstationen.
FÖR ATT STÄRKA DEN KREATIVA SEKTORNS FÖRETAG OCH NÄTVERK
10:30-17:00
Creative business is good business!
Den kreativa sektorn kan bli en god affär för både företagaren och samhället - men hur? Välkommen till ett heldagsseminarium med KRUT, ett mellanregionalt projekt för kreativ utveckling.
Aerian Rogers, BALTIC Centre for Contemporary Art
I sin nuvarande position som ”Head of Development” på BALTIC Center for Contemporary Art, leder Aerian Rogers ett team som arbetar med all extern finansiering av BALTIC. Hon har tidigare arbetat som ”Trust and Statutory Development Manager ”på British Museum och innan dess som marknadsdirektör på Time Warner med tidningarna Time och Fortune.
Ann-Sofie Fryxell
Fagersta/Tillväxtgruppen och Designkontoret
Christina Alman
VD Kultur och Näringsliv
Elever från Gideonsbergsskolan
Kulturentreprenörer från Västerås
Caroline Drabe och Tohbbe Lindblom
Sätra Brunn
Patrik Jablonski och Ann Lystedt
Projektledare KRUT Västmanland m fl
Sidoaktiviteter: Utställningar och bokförsäljning
Anteckningar från möte om hantverk 15 sept
GunillaLendle,Cala Trygg,Anette Lemieszewski,GunBritt Johnson,Ann Karlsson,
Sverker Arnberg,Susanne Arnberg,Margaretha Ohlsson,Clery Andersson, Gunilla Rudstedt,Elisabeth Backström, Lena Ramström
Sammanfattning av synpunkter från mötet.
En förutsättning för att skapa en bra arena för olika slags hantverk i Rejmyre och att komma vidare är:
-att ekonomiska förutsättningar finns
-att lokaler görs tillgängliga och
-att en tidsplan upprättas
-vidare att nåon aktivt driver projektet och gör ideer praktiskt genomförbara.
Rejmyre har stora möjligheter att bli en mötesplats för hantverk och hanrverkare. Ekonomiska förutsättningar kan skapas gm att bl.a.söka medel genom fonder. Sverker och Susanne A föreslog att Anders Bengtsson kontaktas för råd.
Hantverkare kan kontaktas gm info på hemsidan, annonse etc.
BIKT har kännedom om hantverkare. En förteckning över hantv. som lämnat in varor i kommission finns hos Bertil Eriksson, Mässingsbruket.
Rejmyre har överlag dålig skyltning. Ett samarbete för bättre infotavlor och skyltar
måste till.
Betr. försäljningskanaler har tidigare kontrakterad kommissionsförsäljning dragits in
pga Mässingsbrukets konkurs. Viktigt att försäljningsformen möjliggörs igen.
Förslag har lagts att Turistbyrån och Biblioteket slås samman i gemensam verksamhet och bemanning,samt att detta även kan inrymma kommissionsförsäljning av hantverk.
Viss kommissionsförs. finns fn ho Lin o Ullboden.
Provisorisk d:o genom Lillannas köksbod i tidigare krukmakeriet,läggs nu ned. Gunilla Rudstedt och Elisabeth Backström är enbart intresserade av att få lämna sina alster i kommission som tidigare.
Enl. uppgift gör Per Josefsson en modell av områdets lokaler som underlag för planering.
Önskemål finns att utöka stickkafeet med en vävstuga.
Rejmyre Glasbruk har besökssiffror som kan användas som planeringsunderlag.
Aktiviteter för barn och vuxna är önskvärt inom området.
Anette L har kontaktat glasbruket men ideer från Målerås Glasbruk om bla spökvandringar och museiverksamhet.
Rejmyre Glasbruk bör kontaktas om aktuella aktiviteter inför glasbrukets jubileum 2010.
Förslag på kurser:
Clery Andersson vill ordna kurser som MUK (målare utan krav) inom lokalerna i R.
Cala TRygg erbjöd sig vara studieorganisatör-
Gunbritt Johnson avsade sig uppdrag inom kursverksamhet.
Nästa möte: kl 16.00 onsdag 7 okt 2009.
Hävla 18 sept 2009
Elisabeth Backström ( som skrev protokoll)
Gunilla Rudstedt (som skrev ut och mailade iväg det)
KRUT-möte i Västerås 12 nov
Lokalen är ännu inte spikad, besked och uppmaning att anmäla er kommer inom kort!
Några av de medverkande:
Aerian Rogers, BALTIC Centre for Contemporary Art
Ann-Sofie Fryxell, Fagersta (Tillväxtgruppen och Designkontoret)
Christina Ahlman, vd Kultur och Näringsliv
Elever från Gideonsbergsskolan
Kulturentreprenörer från Västerås
Caroline Drabe och Tohbbe Lindblom från Sätra Brunn
Patrik Jablonski och Ann Lystedt, projektledare KRUT Västmanland
m fl. Sidoaktiviteter: Utställningar och bokförsäljning
Likaså Generatorkonferensen i Malmö 24-25 nov som vi också är inblandade i:se mer på http://generator2009.com/
Seminarium i Kosta
den 2 oktober 2009 på Kosta Boda Art Hotel, Kosta.
För att ge dig fler perspektiv på begreppet kultur och inspirera till
nya impulser, så välkomnar vi dig till en gränslös dag med idel nya ögon
i en ny och spännande kulturmiljö.
Seminariet vänder sig till alla som verkar för utveckling i sitt arbete
eller föreningsliv
För anmälan och mer information, se vår hemsida:
http://www.kalmar.regionforbund.se/sv/konferenser/Kultur-med-nya-ogon/
Sista anmälningsdag är fredagen den 25 september 2009
Kommande möten
Tema: Lokalt/regionalt hantverk
Tema: Projekt med ungdomar
Minnesanteckningar KRUT-möte 2 sept
Lill Annas Café, Rejmyre
Mötet började med en kort introduktion till KRUT-projektet i stort samt syfte och vision för Rejmyre/Finspång. Därefter en presentation av kärngruppen och redogörelse för en del av det arbete som gjorts fram till nu. Efter fika och presentation av alla mötesdeltagare presenterades tre förslag till samtals-teman och förfrågan om ytterligare teman önskades. Deltagarna delades in i grupper och samtalade under 1 timme kring sitt tema, för att sedan samlas igen och redogöra av idéer och frågor som kommit, upp samt förslag på tidpunkt för nästa möte.
Tanken är att tema-grupperna fortsätter att ha öppna möten, där alla som är intresserade är välkomna att delta. Vi försökte därför lägga mötena så att de som deltagit i en grupp även kan vara med på de andra gruppernas möten i fortsättningen. Deltagarna uppmanades även att vidareförmedla information till personer och verksamheter som kan vara intresserade, eller att sända deras kontaktinformation till projektledarna.
Information om kommande möten skickas ut inför varje tillfälle.
Nedan följer dagens samtals-teman och lista på deltagare, nästa mötesdatum, frågeställningar, samt renskrivning av gruppernas anteckningar.
Lokalt hantverk
Deltagare:
Sissi Westerberg – konstnär, projektledare KRUT
Margaretha Olsson – Lin och Ullboden
Jeanette Linde - textilhantverk, Stick Caféet
Gun-Britt Johnson – textilhantverk, Stick Caféet
Gunilla Lendle - textilhantverk, Stick Caféet
Heléne Lövkvist – Rejmyre Brödbod
Lena Ramström - Igelfors och Regna bygderåd
Susanne Arnberg– byggnadsvård, mat, Sila Kök
Sverker Arnberg – byggnadsvård, mat, Sila Kök
Gunilla Rudstedt - textilhantverk
Elisabeth Backström - textilhantverk
Nästa Möte: Tisdag 15e september kl 17.00 på Lill Annas Café
Frågeställningar:
Hur utveckla, ta vara på, stärka och skapa nätverk, utbyten, försäljningskanaler, internationella samarbeten/utbyten?
Rejmyre- ett hantverkscentrum, hur?
Vad är unikt för trakten – ta vara på traditioner, sätta i nytt sammanhang?
Kurser? Vävmuseeum? Hantverkskvällar?
Hemslöjden har jubeléum och gör utställning i Engelska Magasinet 2011…
Samarbete med Konstfack eller annan textil/konsthanverks-utbildning?
Stadsmuseet har ett vävmuseum – samarbete?
Anteckningar:
Hantverkarnas plats i Rejmyre är ohållbar i nuläget. Ny plats där hantverk kan säljas behövs snabbt!
Viktigt att den som säljer kan prata för varan. Hitta rätt person
Problem med öppethållande – polverksamhet?
Stor lokal för flera verksamheter
Design Torgs – modellen
Urval?
Kollektiv?
Fler aktörer behövs, nå ut till fler hantverkare
Östgötsk slöjd, snarare än lokal
Stickcaféet – en mötesplats som kan utvecklas?
Gemensam vävstuga
Vävning, lokalbefolkning, ungdomar, visningar
Hantverkskurser, seminarium, föreläsningar, workshops/projekt?
Ta fram det som är unikt för trakten – gamla mönster etc, projekt som kan få uppmärksamhet.. Koncept, story=uppmärksamhet
Presentation och paketering
Konceptidé/erbjudande till högtidstillfällen
Nätförsäljning
Reklamfilm
Hur nå ut till männen? Jakt – knivar, läder, trä…
Lokalerna i Rejmyre - Hantverksby/Kulturcentrum?
Deltagare:
Suzanne Gadd – Näringslivschef, Finspångs Kommun
Per Josefsson – Ordförande, Engelska Magasinet, Konsthall
Rolf Grenestam – fastighetsansvarig, FFIA, Finspångs Kommun
Clery Andersson – konstnär, Folkets Hus kulturförening
Carl- David Söderback – Hembygdsföreningen Gamla Rejmyre
Anders Rådenstein - Hembygdsföreningen Gamla Rejmyre
Ann Karlsson – Lill Annas café och textilhantverk
Jan Erik Heintze – brandskyddsansvarig, Finspångs Kommun
Ann-Britt Nilsson – Turistsamordnare, Finspångs Kommun
Peder Nyström – Rejmyre Byaråd
Nästa Möte: v.44
Frågeställningar:
Hur skulle lokalerna kunna användas? Vad är den övergripande visionen? Vilka verksamheter vill vi se och hur blir de verklighet? Är det värt att satsa? Vem kan leda detta projekt? Vilka intressenter finns? Behöver vi en övergripande organisation i Rejmyre som samordnar kring kulturverksamheten?
Anteckningar:
Modellbygge (modell av lokalerna i mindre skala för att ha något att utgå ifrån under samtal, planering och näst workshop-möte)
Kursverksamhet, ateljéer
Hantverksföretag - fingertopps känsla krävs för att hitta rätt verksamheter
Marknadsplats
Engelska Magasinet – “möjligheter”
Suzanne, Per, Rolf och Sissi träffas för ytterligare ett möte ang. lokalerna redan fredag 11 sept.
Barn och Ungdom
Deltagare:
Jan Hillman, Folkets Hus
Åsa Lipka Falk, konstnär, nätverket Raketa, Rejmyre Matters
Johanna Alander – Ordförande, Ungdomsrådet i Finspång
Evelina Bäckström - Ungdomsrådet
Joel Kunto - Ungdomsrådet
My Rydeberg - Ungdomsrådet
Carin Engstrand – Elevrådet, Rejmyre Skola
Vilma Hjalmarsson – Elevrådet, Rejmyre Skola
Viktoria Sievers – Elevrådet, Rejmyre Skola
Emma Östbrink – Elevrådet, Rejmyre Skola
Nästa Möte: Söndag 20 sept kl 16.00 Folkets Hus
Frågeställningar:
Vad vill ungdomarna?
Vad gör de i nuläget, finns det några mötesplatser, någonstans att “hänga”?
Vilka verksamheter kan utvecklas i samarbete med de unga i bygden?
Hur nå ut, intressera unga att engagera sig, vad krävs?
Kan barn/ungdomsaktiviteter i Rejmyre även komma ungdomar från andra orter i Finspång till gagn?
Hantverks fritids/eftermiddagskurser?
Ungdomsredaktion?
Söka pengar från Arvsfonden
Anteckningar:
Problem:
Enligt ungdomarna är enda möjlgheter till samlingsplatser i Rejmyre hockeyrinken, basketplan och skolans gymnastiksal.
Problem med kommunikationer på kvällar och helger. Inga bussar mellan ex. Finspång och Rejmyre.
Idéer:
Kontinuerlig bioverksamhet, filmklubb
Egna filmer, filmcirklar
Teknikkunskap för framtagning av film, ljus och ljud, kurser/workshops
Teaterverksamhet, skådespel, egna manus
Glasbrukets 200-års jubileum
Intresse för det historiska
Intervjua äldre personer
Musik och teaterverkstad på Folkets Hus?
Konstens möjligheter
Grafitti - på vägg/plank, och på asfalten!?
Utbildning i konst/grafitti – gästkonstnär, film
KRUT-möte i Rejmyre 2 sept kl 17.00
Onsdag 2 september kl 17.00
Vi ses på Lill Annas Café
KRUT står för "Kreativ Utveckling" och är ett projekt som syftar till att stärka den kreativa sektorns entrepenörer och nätverk. Syftet med mötet är att samla intressanta personer och verksamheter i trakten kring Rejmyre/Finspång för att se hur vi kan arbeta mot gemensamma mål, samverka och inspirera varandra.
Det var många som kom på det förra mötet. Vi hoppas se er igen och även några nya ansikten! På detta möte kommer vi att dela upp oss i grupper och diskutera kring olika teman. Tanken är att dessa tema-grupper kan mötas på egen hand vid ytterligare tillfällen under hösten, då vi också kommer att bjuda in inspiratörer att ha föreläsningar/workshops.
Några teman som verkar aktuella i nuläget:
Lokalt hantverk
Hur utveckla, ta vara på, stärka och skapa nätverk, utbyten, försäljningskanaler?
Lokalerna i Rejmyre - Hantverksby/Kulturcentrum?
Hur skulle lokalerna kunna användas?
Vilka verksamheter vill vi se och hur blir de verklighet?
Vilka intressenter finns?
Behöver vi en övergripande organisation i Rejmyre som samordnar kring kulturverksamheten?
Barn och Ungdom
Vad vill ungdomarna?
Vilka verksamheter kan utvecklas i samarbete med de unga i bygden?
Musik/dans och evenemang
Identifiering av olika verksamheter - samarbeten, utveckling, kurser?
Övrigt
Vilka intressen och visioner har du?
Vill du vara med och skapa en grupp kring något ytterligare tema?
VÄLKOMMEN
O.S.A. till sissi.westerberg@telia.com
För ytterligare information kontakta:
Sissi Westerberg 0709 72 03 06 sissi.westerberg@telia.com
Christina Bråkenhielm Persson 0708383825 christina.turisverige@telia.com
KRUT-seminarium i Linköping 26 aug
Till: dig som har eget företag eller arbetar med kreativa sektorn inom områdena konst, design,
kulturarv, information, turism, rekreation, media, arkitektur, teater, film, litteratur etc i Östergötland.
Hur vill du påverka situationen för kreativa företagare i regionen?
Projektet KRUT – Kreativ utveckling, välkomnar dig till samtal och diskussion om
förutsättningarna som kreativ företagare i regionen.
Dag och tid: 26 augusti kl 9:00 -15:00
Plats: Missionskyrkan, Drottninggatan 22, Linköping
Program:
Kort presentation av KRUT, följt av ett föredrag av Jan Jörnmark, författare och fotograf, om hans intresse
för och arbete med övergivna platser. Därefter tar gruppsamtal enligt Open Spacemetoden vid.
Lunch serveras kl 12-13.
Anmäl dig senast 20 augusti - deltagandet är kostnadsfritt
Anmälan och önskemål
om särskild kost görs till:
Marianne Eskilsson
e-post: office@ostsam.se
tel: 013-25 56 00
Open Space som mötesform
Open Space är ett sätt att göra det möjligt för alla att komma till tals på lika villkor och därmed
skapa kreativa möten och konferenser. Det är en beprövad mötesform som har bidragit till
att gjuta nytt liv i organisationer och samhällen världen runt sedan mitten av 80-talet.
Anna Uhlin Landh, projektledare för KRUT-projektet på Regionförbundet Örebro samt
processledare inom Open Space, leder oss genom metoden.
Övriga frågor:
Petra Nordin Carlsson
tel: 013-25 56 42
KRUT-möte i Rejmyre
Välkommen till ett första öppet möte på Folkets Hus i Rejmyre
Söndagen den 16 aug kl 14.00-15.30
Du är även inbjuden till en specialvisning av konstprojekten i Rejmyre kl 13.00
(Engelska Magasinet)
KRUT står för "Kreativ Utveckling" och är ett projekt som syftar till att stärka den kreativa sektorns entrepenörer och nätverk. Målet är att skapa en plattform och aktiva mötesplatser för utveckling, innovationer och tillväxt. Östsam har valt ut Rejmyre som en av dessa mötesplatser och satt igång ett KRUT-projekt i samarbete med Finspång Kommun.
En arbetsgrupp har skapats för att utveckla en vision för Finspång och Rejmyre med sikte på 2014. Vad vill vi se hända och var vill vi att Rejmyre ska vara om 5 år? Hur kan det bli verklighet? Arbetsgruppen har i ett första skede kommit fram till en gemensam vision att arbeta för.
Vision 2014 innebär en utvecklad ambition och allians mellan politik, näringsliv och kultur i Finspångs kommun. Syftet är att skapa en attraktiv plats där kulturen är kittet.
Syftet med mötet är att samla kreativa personer och verksamheter i trakten kring Rejmyre för att se hur vi kan arbeta mot gemensamma mål, samverka och inspirera varandra.
Vi vill bjuda in dig att delta i den fortsatta utvecklingen av projektet! O.S.A innan 13 aug.
VÄLKOMMEN
Vi bjuder på fika!
Om Mötesplatserna
Mötesplatserna består av viktiga lokala nätverk inom de medverkande regionerna. Entreprenörer, institutioner och organisationer arbetar aktivt för att förbättra utvecklingsmöjligheterna genom exempelvis nya samarbetsformer, distributionssätt och marknadsföring. En viktig del i plattformens arbete är att skapa en förståelse för vilken roll sektorn spelar i samhällsutvecklingen och hur man tillsammans kan påverka utvecklingen.
Om KRUT
KRUT är ett samarbetsprojekt mellan regionerna Östergötland, Örebro, Västmanland, Uppsala, Sörmland och södra Småland med stöd av EU:s regionala utvecklingsfond. Målet är att skapa en hållbar utveckling inom den kreativa sektorn och stötta de kreativa entreprenörerna i nätverksskapande. Därigenom synliggörs sektorns betydelse för samhällsekonomin och hur den bidrar till en regions attraktivitet och tillväxt. Sektorn omfattar turism, rekreation, media, digital, konst, design, kulturarv samt information. Den utgör en viktig del av näringslivet i de sex länen. Den kreativa sektorn består även av verksamheter som stöttar skapandet. KRUT projektet ska skapa väl fungerande mötesplatser för kreativa sektorn som stödjer framväxten av företag och ger förutsättningar för entreprenörskap. Projektet är ett av flera, som handlar om hur den kunskapsbaserade ekonomin utvecklas och växer. Målet är att skapa, utveckla och bibehålla ett lärande via ett brett internationellt nätverk för den kreativa sektorn.
Engelska Magasinet
SWOT analys
SWOT analys för Krutprojektet
måndagen den 27 april 2009
Närvarande:
Per Josefson
Carl David Söderback
Kerstin Nordetun
Ann-Britt Nilsson
Suzanne Gadd
Christina Bråkenhielm Persson
Bo Olls
Petra Nordin
Alla hälsas välkomna. Idag ska vi göra en SWOT analys i syfte att definiera:
styrkor,
svagheter,
hot och
möjligheter som en del i arbetet med att iscensätta utvecklingsarbetet från Reijmyre och i övriga delar av kommunen.
Identifierade Styrkor
Produkter:
Konsthantverk, konst och utställningar på pedagogiska grunder
Unikt befintligt varumärke
Produktutveckling
Mångfald
Kompetens och nätverk:
Unika produkter som genom nätverk kan möta modernt formspråk
Mångfald i nätverken
Nätverksbyggande och framtida långsiktig planering
De olika kompetenserna i gruppen
Det goda samarbetet
Möjlighet till ökad kompetens
Rätt kvalité
Platsen:
Attraktiva besöksmål
Utveckling av området
Platsen och miljöerna
Natur som kan ge upplevelser och unika produkter ger intressant resmål
Bra geografiskt läge
Kulturarvet
Lokal hantverksby
Identifierade svagheter
Mentalitet:
Ansvarstagande
Samhörighetskänsla
Initiativ
Gemensamma målsättningar
Viljan att verkligen göra något tillsammans
Alla drar inte mot samma mål
Otydlig målorganisation- hur göra?
Marknad:
Gammaldags syn på finansiering och lösningar kring marknadsföring
Vet ännu inte var vi har aktörerna?
Kvalitetstänket
Kvaliten på utbudet
Språkbarriärer mellan marknad och kultur
Ekonomi
Identifierade möjligheter
Platsen:
Kulturarvet
Produktkunskap
Stöd från kringlandet
Hitta folklig attraktion tex linbanan
Intressanta besöksmål
Unika upplevelser
Platsens själ=varumärket
Marknad:
Ragga viktiga kvinnliga finansiärer som har modernt tänk kring marknadsföring
Ny generation 90-talister som bär traditionella värderingar som villa vovve och familj
Via nätverk hitta kopplingar till andra regioner
Nya förväntningar på framtiden och förändringar
Öka besöksantalet
Mentalt:
Gott samarbete
Att bli en av de bästa besöksmålen
Jobba vidare med det som påbörjats
Identifierade hot
Ekonomi:
Finansiell omognad
Ekonomi
Kristider och lågkonjunktur
Dålig lönsamhet i företagen
Resurser och kostnader under uppbyggnadstiden
Marknadsmässig omognad, behövs en marknadsplan
Glasbrukets framtid
Kvalité:
För låg kvantitativ nivå som total upplevelse, kunderna kommer inte tillbaka
Färre hantverkare med kvalité som vågar satsa
Omvärld:
Konkurrens
Omvärlden med mer och bättre alternativ
Mentalitet.
Tiden
Avsaknad av status
Negativa vibbar
Orka genomföra och klara av sin grupp eller nätverk
Sammanatällning av aktiviteter i Rejmyre sommaren 2009 - tills vidare
9 maj Vernissage Bakom Kulisserna - Engelska Magasinet (t.14/6)
27 juni Vernissage Konstfackutställning -Engelska Magasinet (t.16/6)
27 juni Vernissage Rejmyre Matters –På olika platser i Rejmyre (t.16/6)
22 juli Rejmyre Marken
27 juli – 16 aug Rejmyre Matters Artis in Residency
8-16 aug Place as Matter – Workshop med stud och nyutex. fr Konstfack, HDK mm
15 aug Öppet Hus – Presentation av resultet från Place as Matter
22 aug Regna Marken
29 aug Skogsröjet
5-6 sep Östgötadagarna
Möte 23 mars 2009
Vi träffas i Rejmyre Folkets hus och fortsätter arbetet med att prioritera fram de verksamheter som ska genomföras under vår gemensamma Vision 2014.
Byggstenarna i arbetet är hantverksbyn, utställningsverksamheterna (Engelska Magasinet, glasmuseet, Rejmyre Matters) och glasbruket.
Vi enas om att göra en gemensam SWOT vid nästa möte som vi sätter till den 27 april på Glasbruket i Rejmyre!
De aktiviteter som vi prioriterat fram är följande:
Aktiviteter 2009
Startår KRUT
Seminarier föreläsningar
Månadsmöte från och med maj månad. Inbjudningar till befintliga aktörer.
Befintliga beslutade aktiviteter som sker under sommaren 2009
Gör en hemsida
Aktiviteter 2010
Upptakt Folklustspel
Konserter
Kursverksamhet lokalt och regionalt
Workshops och kortkurser
Obs! Jubileumsår glasbruket!
Aktiviteter 2011
Verkstadslokaler och kursverksamhet
Utbyte design och konsthantverk
Barnevenemang
Aktiviteter 2012
Kulturvandringar
Kursverksamhet nationellt och internationellt
Aktiviteter 2013
Filmfestival
Aktiviteter 2014
Prova på dagar
Seminarium i Göteborg
Sissi har varit på seminarium med Framtidens Kultur i Göteborg
Program
FREDAG
11.30 Buss avgår från First Hotel G, vid Centralstationen i Göteborg
till Jonsereds Herrgård – för dem som anmält sig.
12.00 LUNCH
Lokal Kultur Lasse Ernst
Ett samtal om en sektors möjligheter Kerstin Quentzer
Kulturlivets ekonomiska vardag David Karlsson
Samtal kring teman I grupper
KAFFE
Jag en företagare
Samtalen fortsätter I grupper
Övergivna platser – vad var det som hände? Jan Jörnmark
MELLANRUM
19.00 MIDDAG
21:00 Buss avgår från Jonsereds Herrgård till Göteborgs Centralstation
LÖRDAG
08:15 Buss går från First Hotel G till Jonsereds Herrgård
09:00 Röster från igår Kerstin Quentzer
Samtal kring teman I grupper
KAFFE
Vi knyter ihop samtalen Kerstin Quentzer
Verkligheter och räkenskap Thomas Polesie
LUNCH
13:45 Buss avgår från Jonsereds herrgård till Göteborgs Centralstation.
(Tåg avgår mot Stockholm kl 14:42, Malmö kl 15:27, Kalmar 16:07)