KRUT i Finspång med Rejmyre som dragare


KRUT står för "Kreativ Utveckling"
En arbetsgrupp har skapats för att utveckla en vision för Finspång och Rejmyre med sikte på 2014. Vad vill vi se och var vill vi att Rejmyre ska vara om 5 år? Hur kan det bli verklighet? Arbetsgruppen har kommit fram till en gemensam vision att tillsammans arbeta för.

Vision 2014 innebär en utvecklad ambition och allians mellan politik, näringsliv och kultur i Finspångs kommun. Syftet är att skapa en attraktiv plats där kulturen är kittet.

Anteckningar från mötet med Hantverksgruppen i Rejmyre 7 oktober 2009

Deltagare: Margareta Ohlsson, Anette Lemieszewski, Ann Karlsson, Gunilla Lindh, Jeanette Linde, Lena Ramström,Clery Andersson, Susanne Arnberg, Sverker Arnberg, Ann-Britt Nilsson.

·      Ann-Britt Nilsson Turismsamordnare Finspångs kommun önskar alla välkomna.

·      Lisbeth Lindholm från Folkuniversitetet ger information om studieförbundet. Verksamheten omfattar folkbildning och vuxenutbildning, skolor, samt utbildningar för organisationer och företag. De är en idéburen verksamhet, fristående från politiska, religiösa, kommersiella och fackliga intressen.

 För att starta en studiecirkel krävs att man är minst 3 personer och att man då alltid deltar på alla träffar. Annars är det högst 12 personer som får ingå i en studiecirkel. Är man fler får man starta en cirkel till. Det måste alltid finnas en person som är cirkelledare och som då måste genomgå en utbildning hos Folkuniversitetet som studieledare. Denna utbildning är kostnadsfri och brukar ligga på en heldags utbildning.

Man kan också anmäla sig för Kulturarrangemang som kan bestå av modevisning, musikevenemang, föreläsningar, utställningar kring stickning eller konst.

Lisbeth berättar om ett intressant projekt som pågår tillsammans med Länsmuseet som heter ”Film i Östergötland” där man nu håller på med en inventering av historiska filmer runt om i länet. Det är främst bruksmiljöer och Hembygdsföreningar som har tillgång till dessa filmer. Tanken är att lägga denna föreläsning och visning i Rejmyre för att skapa ytterligare aktiviteter i området.

Lisbeth uppmanar nu gruppen att verkligen sätta igång med ett förarbete hur de vill att Rejmyre ska utvecklas. Sätta idéerna på pränt, kartlägga och skapa nätverk. Man kan även starta en studiecirkel för att komma igång med en viss verksamhet. Som ett Vävmuseum som Anna har haft i tankarna i många år och samlat på sig grejer som nu skulle kunna ställas ut för visning. Här kan man tillsammans arbeta fram hur man ska gå till väga också med stöd och hjälp från Folkuniversitetet.

  • Gruppen fick även information om en tilltänkt inspirationskväll med textilkonstnären Wanja Djanaieff. Som är en av Sveriges mest omtalade textilare. Sedan tidigt sextiotal har hon gjort sig känd som formgivare av egna textila produkter, men också engagerat sig i olika slöjd- och hantverksprojekt. Detta föredrag kommer att gå av stapeln i Rejmyre den 2 november kl 18.00 (lokal är ännu inte bestämt) Inbjudan kommer att skickas ut. Gruppen fick frågan om de tyckte detta var intressant? Alla antecknade datumet och ville verkligen delta.
  • Lisbeth ber gruppen tänka över vilka fler föreläsningar som skulle kunna tänkas läggas här i Rejmyre framöver? Det skulle exempelvis kunna handla om Byggnadsvård, Författarkvällar eller annat som de funderat på. Gruppen understryker att det inte alltid är så lätt att få lokalbefolkningen att delta på olika evenemang som erbjuds. Lisbeth ger förslaget att man nog måste undersöka vad Rejmyreborna eftersöker. Så att man har evenemang som lockar målgruppen.
  • Många frågor ställdes också under kvällen till turismsamordnaren. Gruppen ville veta hur kommunen nu ser på lokalfrågorna, är detta klart? Hur blir det när KRUT-projektet tar slut 31/12 2009? Vem kommer att hålla ihop alltsammans med Rejmyregruppen? Har kommunen fått klart med ny organisation för turismen/evenemangsbolag (ekonomisk förening)? Ganska många uppgivna diskussioner framkom. De känner en rädsla över att det inte blir så mycket konkret verksamhet. Om inte kommunen går in och stöttar KRUT-projektet vidare nu när de känner att de är på gång (igen).

Ann-Britt försökte att besvara frågorna på ett uppriktigt sätt. Först ville jag påpeka att det viktiga är att gruppen inte tappar sitt engagemang. Utan fortsätter och arbeta på de tankar de har för olika verksamheter i framtiden. Att de också som Lisbeth nämnde går vidare och undersöker möjligheten över olika projektmedel eller fondpengar som går att söka.

Ann-Britt informerar vidare om att ledningsgruppen kommer att träffa kommundirektören i ett möte för att förhoppningsvis få svar på hur kommunen ställer sig i framtiden till projektet.

Att projektledaren Christina Bråkenhielm Persson och Ann-Britt Nilsson har bjudit in kommunstyrelsen till en slutredovisning av Affärs- och destinationsprojektet. För att ge en bra information vad vi arbetat med under 2 år. Samtidigt understryka vikten av att vi nu fortsätter arbeta vidare med besöksnäringen och kulturen i Finspångs kommun.

När det gäller bildandet av en ekonomisk förening arbetar Näringslivschefen Suzanne Gadd med en förslagsrapport kring denna. Den ska ligga till grund för att kommunfullmäktige ska kunna ta ett beslut i frågan under hösten. Denna förening skulle då också bli en viktig aktör för att driva vidare KRUT-projektet i framtiden.

  • Clery talar om att hon verkligen vill komma igång med sin idé redan i dag om det gick. Hon brinner för att få starta upp kurser i ”kravlöst målande” om hon bara fick tillgång till en lokal för detta i Rejmyre.
  • Susanne Arnberg informerar om att två nya stickböcker av Britt-Marie Kristoffersson har kommit ut i handeln. Dessa kan vara något för ”stickgruppen” att inspireras kring.
  • Vidare har Susanne och Sverker Arnberg en ny idé för ett nationellt centrum för hantverk liknande ”designtorget” Här ska man finna presenter, bröllopsgåvor som är lite över det vanliga. Att det också i förstahand ska vara försäljning på nätet. Men en utställningslokal/försäljning för detta i Rejmyre skulle passa ypperligt där människor också kan se produkterna och bli lockade. Celia B Dackenberg på tidningen Hemslöjden har kontaktas och informerats om denna idé. Sverker återkommer med en liten projektbeskrivning till Ann-Britt hur detta skulle kunna genomföras.
  • Margareta på Lin & Ullboden talar om att Rejmyres frukostträffar nu är förlagda till 1:a måndagen i varje månad kl 17.00 för att underlätta deltagandet. Undantag är onsdagen den 14 oktober kl. 9.00 då möte hålls. Då kommer de nya ägarna av Rejmyre Gästgifveri att delta. Reijmyre Glasbruk kommer också att bjudas in för att diskutera 200 års jubileum av Rejmyre.
  • Nästa möte för hantverksgruppen bestämdes till tisdagen den 3 november kl. 16.00. Ett förslag var om Sissi skulle kunna skicka ut kallelse även till dem som inte har mail-adresser. Det verkar även som mail-inbjudningarna inte riktigt fungerat till alla berörda. En kontaktlista har skapats som Ann-Britt lägger med i protokollet för att gruppen ska kunna ta del av.

Vid protokollet: Ann-Britt Nilsson, Finspång 2009-10-09